2015. március 9., hétfő

Időkerék tegnap és ma

Nándorfi Máté fotója (MTI)
Tizenegy évvel ezelőtt, 2004 márciusában kezdték a budapesti Városliget területén, pontosabban a jégpályán építeni azt a jelképes alkotmányt, amit már akkor, tervezése pillanatában időkeréknek neveztek el. A korabeli információk szerint (hírügynökségi képaláírást hívok segítségül) "Az Időkerék egy különleges homokóra, nyolc méter átmérőjű, 60 tonna súlyú, rozsdamentes acélból, ütésálló üvegből és indiai gránitból készül. Az Időkerékben lévő 4,5 köbméternyi homok pontosan egy esztendő alatt pereg át az egyik tartályból a másikba. A készülő Időkerék egyik üvegtartályát felállították a Városligeti Műjégpálya területén azzal a szándékkal, hogy aki akarja hozzáadhassa saját idejét: homokkal töltheti meg az üvegtartály egy kis részét. A homokórát április 30-án, Magyarország EU-csatlakozásának pillanatában indítják el."
A magyarázathoz mellékelt MTI-felvételen akkor még alig látszott a majdani valóság, inkább csak a képzeletben építhette föl magának az ember a szándékot.

Bruzák Noémi fotója (MTI)



Pár hónappal később, pontosabban május 1-jén egy újabb felvétel illusztrálta azt, amit a hírügynökség így foglalt össze: "Tűzijáték látszik, az időt az uniós csatlakozás pillanatától mérő hatalmas homokóra felett, a budapesti Felvonulási téren, Magyarország Európai Uniós csatlakozását követően."

Azóta eltelt az idő. A kerék beilleszkedett a budapesti mindennapokba. Megszokott látványosság lett. Ha elhalad mellette az ember, találgatja, mit is mutat ez az óriáshenger? Óriáskérék? Nem tudom, az idő eszünkbe jut-e néha? Vagy csak mi leszünk az idő játékszerei?



Cseke Péter fotója (2015)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése