2011. március 31., csütörtök

Emlékek maradandósága



Itáliai emlékek címmel a szatmárnémeti Debreczeni Éva egy korábbi olaszországi utazásának felvételeiből tesz közzé a Káfé főnix portálon. Önmagában ez nem meglepő, hiszen manapság hányan megteszik ugyanezt - elvégre az útiképek azért készülnek, hogy kisebb-nagyobb ismeretségi (vagy ismeretlenségi) körben megmutogassuk a legjavát.


Egyik fotója felkeltette a Kanadában élő kiváló fotós és grafikus, Pusztai Péter figyelmét, s a kép alatt megjegyezte: kár, hogy nem ő csinálhatta ezt a felvételt. E lakonikus, ám tartalmas dicséretre a szerző rögtön mentegetőzni kezdett, hogy márpedig ő nem lát semmi különöset rajta a "nagy sárga izén" kívül, s jó lenne, ha valaki tudná, mi célt szolgál az a valóságban?


Ezzel megindult a nem túl hosszú, de tartalmas vita, hogy fontos-e egyáltalán az ábrázolás minéműsége, vagy a hatás, a képszerűség, a grafikai élmény a fontos? A kérdést, bár a vita a portálon abbamaradt, tovább lehet boncolni, azért is hoztam szóba itt, a Fotótanún is, s emeltem ki nagyobb közönség számára a Titkos album-ból, ahová az első pillanatban a magam számára elraktároztam a felvételt.


Amit akkor sem bánok, ha kiderül: valóban Nivea reklámról van szó, ahogy az egyik hozzászóló (ihletetten?) sugallja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése